Beijing-based BLUE Architecture Studio has renovated the % Arabica West shop in Shanghai’s Xuhui district, adding a glass box and a courtyard to open the cafe up to the surrounding neighbourhood.



a vase of flowers sits in front of a building: Street view of % Arabica West by BLUE Architecture studio


© Provided by Dezeen
Street view of % Arabica West by BLUE Architecture studio

The studio’s aim for the 50-square-metre renovation was to break the boundary between the commercial space and the street.

To do so it designed a U-shaped glass box, which contains the coffee counter, till and preparation area, in place of a regular facade. The box is surrounded by a courtyard-style seating area.



a person walking down a street next to a tree: Top: a glass box instead of a facade opens the cafe up. Above: trees in the cafe courtyard make it blend in with the street


© Provided by Dezeen
Top: a glass box instead of a facade opens the cafe up. Above: trees in the cafe courtyard make it blend in with the street

“The space is completely opened up to form a small courtyard around a U-shaped glass box,” the studio said.

“Curved glass doors that can be completely opened, and ground materials that extend in from the outside.”



a room filled with furniture and a large window: Customers sit on built-in cement benches


© Provided by Dezeen
Customers sit on built-in cement benches

BLUE Architecture Studio also took the minimal style of % Arabica’s shops into consideration when creating the design, which has been shortlisted for Dezeen Awards 2020 in the restaurant interior category.

“The use of materials continues the brand’s consistent minimalist style, using white paint and plain cement as the keynote,” BLUE co-founder and architect Shuhei Aoyama told Dezeen.

“Green plants become the protagonist of the space, blurring the boundary between indoor and outdoor.”



a palm tree in a room: The studio used white and grey hues to create the minimalist design


© Provided by Dezeen
The studio used white and grey hues to create the minimalist design

Built-in cement benches along the walls provide seating space, while green plants were used to enhance the courtyard feel and create a dialogue with the Chinese parasol trees that line the street.

“The shops make part of their commercial space outdoor and contribute to the city street,” Aoyama said.



a close up of a glass building: The coffee shop is located in the Xuhui district in Shanghai


© Provided by Dezeen
The coffee shop is located in the Xuhui district in Shanghai

“Although the commercial area of the shops is smaller, they create a rich three-dimensional street space experience, so that people’s life can truly relate to the urban space,” he added.

An air conditioning system was installed at the outdoor lounge area, as well as an air curtain machine at the entrance, to create a “more pleasant experience” in both winter and summer.

BLUE Architecture Studio was founded by Japanese architects Yoko Fujii and Shuhei Aoyama in Beijing in 2014.

The % Arabica West coffee shop will compete against four other restaurant interiors in the restaurant interiors awards category, including the Embers restaurant in Taipei that features a “vortex” of cedar planks and South Korea’s minimalist DooSooGoBang restaurant.

Photography is by Eiichi Kano.

The post BLUE Architecture Studio adds U-shaped glass box to Shanghai coffee shop appeared first on Dezeen.

Source Article